Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Technika I.

2010.11.07

A futás-gyaloglás módszer

 

Kép Szupermaratoni távokon a legtöbb futó eljut egyszer arra a pontra, amikor rá kell jönnie, alig éri utol a pályára tévedt kutyasétáltatókat és egészségügyi sétájukat végző nyugdíjasokat. Ez a lelassulás előbb utóbb mindenkit utolér, legfeljebb a tehetségesebb és jobban felkészült futókat később.

Létezik azonban egy módszer, amivel teljesítőképességünk határait kitolhatjuk. Ha futásunkba rendszeres időközönként gyalogló szakaszokat iktatunk, futóképességünket sokkal hosszabb távon fenntarthatjuk, mint folyamatos futás esetén. Nem beszélve arról, hogy minek fussunk 8 perces ezreket, ha 9 perceseket sétálni is tudunk :-). Gyaloglás közben izmainkat másképp használjuk, így nem túl nagy időveszteség árán jelentős mértékben regenerálódhatunk.

A futók jelentős része nem előre megfontolt szándékkal, hanem futóképességének elvesztése okán gyalogol. Ez így sajnos nem működik megfelelően. Hasonlóan az “egyél mielőtt megéhezel, igyál mielőtt megszomjazol” szabályhoz, a gyaloglást is tervszerűen kell megkezdeni akkor, amikor még futni is tudnánk.

Sík terepen futhatunk pl. öt percet és gyalogolhatunk egyet. Esetleg futhatunk négy villanyoszlopközt és gyalogolhatunk egyet. A frissítő állomások is remek alkalmat kínálnak, együnk és igyunk kényelmes “sétálás” közben, ez nem is olyan feltűnő. Hegyi terepen és teljesítménytúrákon kézenfekvő felfelé gyalogolni, vízszintesen és lefelé pedig futni. Véleményem szerint, ha az adott távon 6 percen belüli kilométerátlagra vagyunk képesek, érdemes folyamatosan futni. Ha azonban ennél lassúbb átlagra számíthatunk, fontoljuk meg a rendszeres gyaloglás lehetőségét még akkor, amikor ezt még a saját döntésünkből tehetjük meg és nem a kimerültség kényszerít rá. Tapasztalatom szerint a hat, hat és fél perces kilométerátlagot sokkal hosszabb távon tudom fenntartani a futás-gyaloglás módszerrel, mint folyamatos futással (aki ezt a tempót viccesen lassúnak gondolja, ne felejtse el, hogy nagyon kevés futó tud ennél jobbat pl. egy 24 órás versenyen). Figyeljük meg, hogy amíg nem vagyunk teljesen kimerültek, a tervszerű gyaloglás 8-9 perc körüli kilométereket eredményez, szemben a futóképesség elvesztése utáni negyedórás ezrekkel.

 

Forrás: http://powerhiker.freeweb.hu/

 

Kép